jumping happy

Coach deg selv på dette!

Hva gjør at du enkelte dager presterer på ditt ypperste, mens den neste dagen oppleves som en eneste stor nedtur? Hva er det som egentlig avgjør en prestasjon her og nå, i øyeblikket?

I denne sammenheng kan du se på prestasjon som forholdsvis vidt. Det kan være den prestasjonen du gjør når du skal holde et foredrag, en samtale med en annen person, gjennomføre en idrettsaktivitet, diskutere med kollegaen din, møte med en kunde etc. Hva er det som avgjør kvaliteten på den prestasjonen du gjør i disse ulike eksemplene?

Coach deg på tilstandsregulering

Svaret er TILSTANDEN din. Hvilken tilstand har du i det øyeblikket du skal prestere? Den tilstanden du har vil påvirke prestasjonen i øyeblikket dramatisk. Noen vil si at det har med kompetansen eller erfaringen du besitter. Jeg skal ikke være uenig i det, men de fleste har vel møtt mennesker som har høy faglig kompetanse og likevel ikke klarer å levere sitt beste når det gjelder som mest. De faller ut av sin tilstand!

Hvis du kan akseptere at den tilstanden du er i påvirker kvaliteten på din prestasjon lurer du sikkert på : hvordan kan jeg da styre min egen tilstand? Innen selvledelse og prestasjonsutvikling er dette blitt et svært sentralt område: STATE MANAGEMENT.

Det er primært 3 faktorer som påvirker din tilstand i øyeblikket:

1. FOKUS

Hva er det du fokuserer på? Hva er det du har valgt å slippe inn i din oppmerksomhet? Forestill deg at loftet fungerer som en metafor på ditt mentale sinn. Når du beveger deg opp på loftet så tar du med deg en lommelykt for å finne frem. Når du kommer opp på loftet er det i utgangspunktet mørkt (ja, det kan høres litt brutalt ut :-)), og for å se slår du på lommelykten. Det du ser i lysstrålen er det du har din oppmerksomhet på. Så der du peker på med lommelykta er det du ser.

Betrakt din egen organisasjon. Hva er det dere fokuserer på i disse dager? Og hvordan påvirker dette organisasjonens tilstand?  Som aktør har du kanskje 3% av markedet, og hvem har fortalt at det er automatikk i at når markedet krymper, så skal din andel krympe tilsvarende? Som en aktuell salgsdirektør sa : Nå er det bare å fokusere på å ta markedsandeler i denne situasjonen, fordi det vil gi oss et eventyrlig løft når markedet snur igjen.

Bestem deg derfor for hva du velger å fokusere på for å prestere optimalt!

2. SPRÅK

Hva er det du forteller deg selv og dine omgivelser? Hva kjennetegner din selvsnakk? Hva vil du si kjennetegner det språket som nå er i organisasjonen din? Bygger det ressurser inn i teamene eller bryter det ned? Lingvistikken din har en stor innvirkning på tilstanden og hva du presterer i øyeblikket.

Et godt eksempel er lederen som fortalte sin familie at hun var veldig stresset om dagen – noe hun måtte innrømme at hun hadde sagt de siste 7 årene… Hun oppdaget etterhvert at dette språket møtte henne som en boomerang når sønnen fortalte henne at han skjønte at hun hadde mye å gjøre men at det hadde vært hyggelig om hun fikk tid til å komme opp på hytta i helga. Og venninnene som skjønte at hun hadde en hektisk periode og at de skjønte om hun ikke hadde tid til å komme på venninnekveld. Etterhvert hadde dette språket blitt en sannhet som forsterket og minnet henne på tilstanden av stress.

Bestem deg derfor for hva du velger å gå rundt og fortelle deg selv og andre!

3. KROPPSPRÅK

Hva er det du utstråler gjennom ditt kroppsspråk? Det sies at ethvert kroppsspråk utløser en biokjemisk reaksjon i kroppen, som igjen setter deg i en bestemt tilstand. Legg merke til hvordan en idrettsutøver forbereder seg rett før prestasjonsøyeblikket. Det er ofte en tydelig endring i kroppsspråk nettopp for å hente frem den riktige tilstanden for å prestere maksimalt. Det samme gjelder deg. Kroppsspråket ditt er svært anderledes når du er skuffet og lei deg sammenlignet med når du er motivert og engasjert. Kroppspråket er dermed en indikator på din tilstand. Forestill deg neste gang du går inn i et viktig møte. Bestem deg for hvilke tilstand som er viktig for deg å ha i dette møtet (fokusert? Tilstede? Troverdig? etc) og legg merke til hva du gjør i kroppsspråket for å forsterke denne ønskede tilstanden.

Bestem deg derfor for hva du ønsker å utstråle gjennom ditt kroppsspråk!

Coach deg på manipulering

En grunnleggende forutsetning i det du nå har lest er at vi mennesker er i stand til å «manipulere» vår egen tilstand og dermed våre egne prestasjoner. Alternativet er at vi overlater det til tilfeldighetene hva som skjer. Og slik er det ofte : 95 % eller mer av det vi gjør, tenker og føler er ubevisst. Vi styres altså av de «programmene» vi allerede har installert i forhold til hva vi naturlig fokuserer på, hva vi typisk sier i gitte situasjoner og hva vi går og utstråler gjennom vårt kroppspråk. Når du nå er bevisst hva slags faktorer som påvirker tilstanden din kan du faktisk gå inn å endre det til slik du ønsker det.

En annen refleksjon du kan gjøre deg er : hvilken innvirkning har tilstandene dine på kvaliteten i ditt liv? Hva kjennetegner dine tiltander gjennom hverdagen? Er det ikke slik at dersom du kan si at du går rundt og har gode tilstander store deler av livet ditt at du har en høy kvalitet på livet ditt?

Vær derfor bevisst hvilke tilstander du går rundt med.

Lykke til – din tilstand påvirker ikke bare deg!


Alf Inge er partner og trener i Leading Edge. Han har master i strategi og internasjonal business, internasjonal NLP Trainer-utdannelse og Krigsskoleutdannelse. Han er en av få som vitenskapelig har dokumentert hvilken lederadferd som best utvikler medarbeidere og skaper et ønske om å prestere. Han trener og sertifiserer i dag ledere i NLP, holder foredrag, designer bedriftsinterne prestasjonsutviklingsprogrammer og blir brukt som sparringspartner for ledere. 

Ta gjerne kontakt for mer informasjon, booke et møte, foredrag, coaching eller hvis du vil diskutere utvikling for din bedrift.

 

0 Shares